Pronto Pizza
Швидше і зручніше
в додатку
Завантажити

Хто придумав піцу: історія виникнення улюбленої страви

Сьогодні цю найпоширенішу страву в світі можна замовити в будь-якій точці планети. Обираючи з сотень різних рецептів піци з урахуванням місцевих смаків: від класичної Маргарити до варіантів з ананасами, креветками чи іншими незвичними інгредієнтами. Але хто ж придумав піцу і як з’явилася ця страва, яку ми так любимо?

Історія виникнення піци: від давніх греків до сучасності

Ще задовго до появи сучасної піци, давні греки почали випікати коржі з тіста та використовували їх як основу для різних начинок. Такі коржі посипали зеленню, поливали оливковою олією, додавали овочі чи сир. Вони були схожими на звичайний хліб, але слугували такою-собі зручною “тарілкою” для їжі.

Важливий етап у створенні піци стався після завезення в Європу томатів у XVI столітті. До цього моменту про соус із помідорів у рецептах навіть не йшлося. Але саме поєднання тіста, соусу з помідорів і сиру створило основу для піци, яку ми знаємо сьогодні. З часом до неї почали додавати й інші інгредієнти, з’явилися численні варіації з м’ясом, морепродуктами, овочами та навіть солодкими начинками.

Неаполь — батьківщина піци

Більшість істориків гастрономії вважають батьківщиною піци італійський Неаполь. Тут у XVIII столітті почали випікати коржики з тіста, додавати соус із помідорів, сир моцарела та інші інгредієнти. Таку страву продавали просто на вулиці, і вона швидко набула популярності серед місцевих жителів завдяки доступній ціні та ситності.

Історія піци Маргарита та до чого тут Еспозіто

Найвідоміший факт в історії піци пов’язаний з 1889 роком. У цей час відомий неаполітанський пекар Рафаеле Еспозіто приготував піцу в честь королеви Маргарити Савойської. Він створив рецепт, де начинки відображали кольори італійського прапора:

  1. червоний — соус із помідорів;
  2. білий — сир моцарела;
  3. зелений — базилік.

Ця піца отримала назву “Маргарита” і стала символом італійської кухні. Саме по цій причині, Еспозіто багато хто називає людиною, яка придумала піцу в її сучасному вигляді.

Перша піцерія

Перша офіційна піцерія “Antica Pizzeria Port’Alba” відкрилася в Неаполі ще у 1738 році. Тут почали випікати піцу у дров’яних печах. Відвідувачі могли скуштувати різні варіації страви.

З часом піца поширилась по всьому світу. Велику роль у цьому відіграли італійські емігранти, які везли рецепти піци у США, де страва стала справжнім хітом. У штатах з’явилися свої варіації: товстий корж, багато сиру, ковбаси, пепероні та різних начинок. Австралійці їдять піцу з креветками, у Франції додають козячий сир і трави, а в Японії — морепродукти та майонез. Піца стала універсальною стравою, яку можна приготувати з урахуванням будь-яких гастрономічних вподобань.

Цікаві факти про піцу

  • Піца входить у п’ятірку найпоширеніших страв у світі.
  • Існують тисячі різних рецептів піци, від класичних до екзотичних.
  • У одних країнах піцу вважають святковою стравою, а в інших вважають щоденним перекусом.
  • В Італії досі вважають, що ідеального смаку піци можна досягти тільки в дров’яній печі.

Як приготувати піцу вдома

Щоб приготувати піцу власноруч, вам знадобиться тісто, соус, сир та начинка на ваш смак. Буде основою для піци тонкий або товстий корж, вирішуйте самі. Соус найлегше зробити з помідорів, додавши спеції та зелень. Начинкою можуть бути овочі, м’ясо, морепродукти. Іноді можна додавати фрукти або ягоди, щоб відтінити насичені м’ясні смаки. Після цього піцу слід випікати у духовці при високій температурі до утворення хрусткої скоринки. Якщо дотриматися правильних пропорцій інгредієнтів і обрати якісні продукти, ви зможете отримати ідеальний смак навіть у домашніх умовах.

Висновок

Хоча давні греки почали випікати коржі з начинками ще задовго до появи піци, сучасна піца, яка, як ми знаємо, з’явилася у Неаполі. Її створення пов’язують з іменем Еспозіто та піцою “Маргарита” 1889 року, приготовленою в честь королеви. Сьогодні піца стала символом Італії, поширилась по всьому світу та має безліч варіацій.

А якщо ви хочете відчути смак справжньої італійської піци, просто замовте її в Pronto. Ми готуємо за оригінальними рецептами, з якісних інгредієнтів і доставляємо гарячою прямо до вас. А технологію приготування піци привіз особисто і навчив наших піцайол, наш засновник Микола Адамович Федеркевич. Кілька років він працював і вчився в Італії випікати ту саму оригінальну італійську піцу, яку зараз кожен з вас може скуштувати в українській мережі закладів Pronto. Чекаємо вас завжди!

успішно додано у Ваш кошик
перейти в кошик
Подарунки, про які не всі знають 🎁
Подарунки, про які не всі знають 🎁

Безкоштовні піци та роли — шукай у нашому Telegram 🔍

Стати своїм 🔍