в додатку
Сьогодні цю найпоширенішу страву в світі можна замовити в будь-якій точці планети. Обираючи з сотень різних рецептів піци з урахуванням місцевих смаків: від класичної Маргарити до варіантів з ананасами, креветками чи іншими незвичними інгредієнтами. Але хто ж придумав піцу і як з’явилася ця страва, яку ми так любимо?
Ще задовго до появи сучасної піци, давні греки почали випікати коржі з тіста та використовували їх як основу для різних начинок. Такі коржі посипали зеленню, поливали оливковою олією, додавали овочі чи сир. Вони були схожими на звичайний хліб, але слугували такою-собі зручною “тарілкою” для їжі.
Важливий етап у створенні піци стався після завезення в Європу томатів у XVI столітті. До цього моменту про соус із помідорів у рецептах навіть не йшлося. Але саме поєднання тіста, соусу з помідорів і сиру створило основу для піци, яку ми знаємо сьогодні. З часом до неї почали додавати й інші інгредієнти, з’явилися численні варіації з м’ясом, морепродуктами, овочами та навіть солодкими начинками.
Більшість істориків гастрономії вважають батьківщиною піци італійський Неаполь. Тут у XVIII столітті почали випікати коржики з тіста, додавати соус із помідорів, сир моцарела та інші інгредієнти. Таку страву продавали просто на вулиці, і вона швидко набула популярності серед місцевих жителів завдяки доступній ціні та ситності.
Найвідоміший факт в історії піци пов’язаний з 1889 роком. У цей час відомий неаполітанський пекар Рафаеле Еспозіто приготував піцу в честь королеви Маргарити Савойської. Він створив рецепт, де начинки відображали кольори італійського прапора:
Ця піца отримала назву “Маргарита” і стала символом італійської кухні. Саме по цій причині, Еспозіто багато хто називає людиною, яка придумала піцу в її сучасному вигляді.
Перша офіційна піцерія “Antica Pizzeria Port’Alba” відкрилася в Неаполі ще у 1738 році. Тут почали випікати піцу у дров’яних печах. Відвідувачі могли скуштувати різні варіації страви.
З часом піца поширилась по всьому світу. Велику роль у цьому відіграли італійські емігранти, які везли рецепти піци у США, де страва стала справжнім хітом. У штатах з’явилися свої варіації: товстий корж, багато сиру, ковбаси, пепероні та різних начинок. Австралійці їдять піцу з креветками, у Франції додають козячий сир і трави, а в Японії — морепродукти та майонез. Піца стала універсальною стравою, яку можна приготувати з урахуванням будь-яких гастрономічних вподобань.
Щоб приготувати піцу власноруч, вам знадобиться тісто, соус, сир та начинка на ваш смак. Буде основою для піци тонкий або товстий корж, вирішуйте самі. Соус найлегше зробити з помідорів, додавши спеції та зелень. Начинкою можуть бути овочі, м’ясо, морепродукти. Іноді можна додавати фрукти або ягоди, щоб відтінити насичені м’ясні смаки. Після цього піцу слід випікати у духовці при високій температурі до утворення хрусткої скоринки. Якщо дотриматися правильних пропорцій інгредієнтів і обрати якісні продукти, ви зможете отримати ідеальний смак навіть у домашніх умовах.
Хоча давні греки почали випікати коржі з начинками ще задовго до появи піци, сучасна піца, яка, як ми знаємо, з’явилася у Неаполі. Її створення пов’язують з іменем Еспозіто та піцою “Маргарита” 1889 року, приготовленою в честь королеви. Сьогодні піца стала символом Італії, поширилась по всьому світу та має безліч варіацій.
А якщо ви хочете відчути смак справжньої італійської піци, просто замовте її в Pronto. Ми готуємо за оригінальними рецептами, з якісних інгредієнтів і доставляємо гарячою прямо до вас. А технологію приготування піци привіз особисто і навчив наших піцайол, наш засновник Микола Адамович Федеркевич. Кілька років він працював і вчився в Італії випікати ту саму оригінальну італійську піцу, яку зараз кожен з вас може скуштувати в українській мережі закладів Pronto. Чекаємо вас завжди!
Безкоштовні піци та роли — шукай у нашому Telegram 🔍