в додатку
Українська кухня – багата, самобутня та тішить величезною палітрою смаків. У різних регіонах нашої країни існують власні інтерпритації традиційних страв – борщу, вареників, голубців, дерунів. Ба більше – чи не кожна господиня має своє, авторське бачення цих рецептів. Тож сьогодні ми зануримося в розмаїтий світ українських страв. Поговоримо про їхнє походження, види та варіації.
Українські кулінарні традиції – дуже розмаїті. А перелік рецептів смачних страв, які ми готуємо сьогодні, є справді величезним. Формувалась давня українська кухня, в основному, під впливом умов життя стародавніх українців. Займаючись хліборобською працею, наші предки мали споживати корисну, але при цьому – доволі калорійну їжу, яка добре забезпечуватиме енергією.
Родючі землі та сприятливий клімат сприяли різноманіттю харчування. Тож раціон стародавніх українців був багатий на овочі, м’ясо, злаки, фрукти. Важливою особливістю української кухні є і велика кількість складників: деякі традиційні українські страви готуються доволі складно.
Перша страва, перед якою неможливо встояти! За традиційним рецептом, борщ готують на м’ясному бульйоні, та додають до нього овочі: картоплю, квасолю, капусту. А свій особливий колір страва отримує завдяки червоному буряку. Також до борщу зазвичай додають засмажку: з цибулі та моркви. Подають страву з часниковими пампушками та салом.
Але найцікавіший факт – чи не у кожному регіоні України борщ готують по-своєму! Достеменно невідомо, скільки існує рецептів борщу. Хтось вважає, що 70. А інші ж дослідники стверджують, що понад 300.
У різних областях України борщ готують з:
Окрім традиційного червоного, також готують зелений борщ (без буряка), а також холодний борщ.
Ще одна смачна перша страва традиційної української кухні. Для приготування страви використовується білокачанна капуста, яку труть на дрібну терку. Також для приготування капусняка використовуються:
Зазвичай вареники готують з прісного тіста на молоці, рідше – на воді або кефірі. Як начинку для страви використовують м’ясо, сир, гриби, різноманітні овочі та навіть вишні. Для заправки солодких вареників використовують вершкове масло, солоних – сало (засмажку з цибулею та шкварками). Традиційно, вареники подають зі сметаною.
Українські деруни – це різновид картопляних оладок. Їх приготування – доволі просте. Картоплю натирають на терці, до неї додають сирі яйця, трохи борошна, сіль та перець. Потім деруни смажать на сковорідці до золотистої скоринки.
Окрім традиційного варіанту дерунів, національні рецепти різних регіонів України пропонують деруни з:
Подають традиційні деруни зі сметаною. А якщо йдеться про святковий варіант цієї страви української кухні, то після смаження деруни додатково тушкують у горщиках.
Це – смачна страва гуцульської кухні. Готують банош із кукурудзяної крупи, звареної на вершках та молоці. Заправляють бринзою шкварками, грибами, цибулею. Зараз страва легко та швидко готується в домашніх умовах. А от в стародавні часи гуцули готували банош в чавунному казані на відкритому вогнищі.
Галушки – це невеликі шматочки тіста, які варять у воді, бульйоні або молоці. Вони можуть бути самостійною стравою, гарніром або додатком до супів. Їх подають як солоними, так і солодкими, залежно від рецепта.
Основа галушок – це прості продукти, які завжди є під рукою:
Говорячи про другі українські страви, неможливо забути про голубці. Традиційно, господині готують їх з капустяного листя (попередньо провареного), а начинку роблять з пшоняної каші, м’яса, сала з цибулевою засмажкою. В сучасній українській кухні пшоно замінюють, найчастіше, на рис. За бажанням, додають гриби, овочі, спеції.
Як і інші національні страви, голубці чи не в кожному регіоні мають власний рецепт. А також відрізняються за розміром: на Закарпатті готують великі голубці, розміром з долоню. А в центральних, східних та південних областях – мініатюрні.
Це – м’ясні рулети зі свинячої чи яловичої вирізки. Для приготування кручеників м’ясо нарізають на тоненькі шматочки, відбивають. Всередину загортають начинку з грибів, рису, варених яєць та інших складників. А волинські крученики, наприклад, готують з квашеною капустою, куркою та чорносливом.
Традиційна зимова страва – холодець, або драглі. Готується з яловичини, свинини чи домашньої птиці. Його особливість – це тривалий процес варіння, що дозволяє отримати насичений смак та густу консистенцію. Найкраще холодець смакує з хроном та гірчицею.
Ця страва вже давно стала легендарною. Куряче філе, начинене вершковим маслом і паніроване у сухарях, смажиться до золотистої скоринки. Подавати котлету краще з картопляним пюре або овочами.
Звичайно ж, споживання страв української кухні неможливо уявити без смачних напоїв. Поговорімо про найпопулярніші з них!
Узвар – це напій із сушених фруктів, найчастіше яблук, груш, слив чи вишень. Його готують шляхом варіння фруктів у воді, але без додавання великої кількості цукру, щоб зберегти природний смак. Узвар традиційно готують на Різдво, але його можна пити цілий рік як здорову та освіжаючу альтернативу солодким напоям.
Квас – один із найдавніших напоїв України, який виготовляється шляхом бродіння житнього або ячмінного хліба, меду чи ягід. Цей слабоалкогольний напій має кисло-солодкий смак і є чудовим засобом для втамування спраги влітку.
Українці здавна заварювали чай із лікарських трав: м’яти, липи, звіробою, ромашки та шипшини. Такий напій не лише зігріває, але й допомагає при різних недугах завдяки своїм цілющим властивостям.
Тепер ви знаєте про українську кухню трохи більше. Насолоджуйтеся традиційними стравами!